SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2643 >>

DEVAM: 12- DİYETE VARİS OLMAK BABI

 

حدّثنا عَبْد رَبِّهِ بْنُ خَالِدٍ النُّمَيْرِيُّ. ثنا الفُضَيْلُ بْنُ سُلَيْمَانَ. ثنا مثوسى بْنُ عُقْبََ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ يَحْيَى بْنِ الوَلِيدِ، عَنْ عُبَادَةُ بْنِ الصَّامِتِ؛ أَنَّ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم قَضَى لِحَمَلِ بْنِ مَالِكٍ الهُذَلِيِّ اللَحْيَانِيّ بِمِيرَاثِهِ مِنْ امْرَأَتِهِ التَّي قَتَلَتْهَا امْرَأَتُهُ الأُخْرَى.

 

Ubade bin es-Sâmıt (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Hami bin Mâlik el-Huzeli el-Lihyânî'yi kuması tarafından öldürülen karısına mirasçı kıldı.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisi Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Malik ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir. İkinci hadisin başkaca kim tarafından rivayet edildiğine dair bilgi edinemedim.

 

İlk hadiste geçen "Akile" kelimesi ile ilgili bilgi 2633, 2634 nolu hadisler bölümünde verildi. Burada kısaca işaret ettiğim gibi kasdedilen mana maktülün baba tarafından olan erkek, akıllı akrabalandır. Ömer (r.a.) ilk zamanlarında diyetin bunların hakkı olduğu ve maktülün karısının bu diyette hakkı bulunmadığı görüşünde idi. Onun bu görüşte olmasının sebebi şu olabilir:

 

Kişi bir adamı kasıdsız olarak öldürdüğü zaman maktülün kan bahasını katilin Akilesi öder. Yani katilin baba tarafından olan erkek yakınları bu ceremeyi çekerler. Gerektiğinde diyet ödeme yükümlülüğü yalnız bu grup akrabaya aid olduğuna göre buna karşılık olmak üzere diyet alma durumu olunca da yalnız bu gruı:' akrabalar yararlansın. Diğer akrabalara diyetten bir şey verilmesin. Sonra Dahhak bin Süfyan (r.a.) Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in tatbikatını bildirince Ömer (r.a.) söylediği hükümden rücü ederek hadisle amel etti. Ömer r.a.)'in kendi görüş'Q.nden dönüş yaptığına dair cümle bizim sünenimizde yok ise de Ebu Davud'un süneninde bulunduğu için tercemede bu cümlenin karşılığını parantez içine aldım.

 

Tirmizi bu hadisi rivayet ettikten sonra bunun hasen - sahih olduğunu ve ilim ehlinin uygulamasının bu hadise göre olduğunu söyler. Şerhü's-Sünne'de: Bu hadis diyetin önce maktül için vacib bir hak olduğuna ve sonra onun ölümü ile diğer malları gibi mirasçılarına intikal ettiğine delalet eder. İlim ehlinin ekserisi böyle hükmetmişlerdir. el-Kari, el-Mirkat'ta beyan ettiğine göre Ali bin Ebi Talib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi, maktülün ana bir kardeşlerini, maktülün eşini ve kadını maktülün diyetine mirasçı kılmamıştır.

 

Hanefi alimler ile Şafii'nin mütemed kavline göre maktülün diyeti, diğer malları gibi bütün mirasçılarının hakkıdır. Faraiz hükümlerine göre mirasçılarına verilir. Kadın ile kocası da birbirinin diyetine mirasçıdır. Şafii mezhebinin diğer bir kavline göre diyet maktülün baba tarafından olan erkek akrabasının hakkıdır. Faraizdeki sıraya göre diyet alırlar. Malik de bu son görüştedir.

 

Hadiste Ömer (r.a.)'a mektup yazdığı bildirilen Dahhak bin Süfyan (r.a.) tanınmış sahabilerdendir. Resul-i Ekrem (s.a.v.) tarafından zekat amili olarak görevlendirilmişti. EI-Mişkat'ta beyan edildiğine göre bu zatın, yüz atlıya bedel bir kahraman olduğu söylenmiştir. Kendisi Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in nöbetini tutardı. Necd valiliği yapan bu zatın künyesi Ebu Sa'd'dır. Dört aded hadisi vardır. Sünen sahipleri onun hadislerini rivayet etmişlerdir. Ravileri Said bin El-Meseyyeb ile Hasan-ı Basri'dir.

 

Hadiste ismi geçen Eşyem (r.a.)'in hataenı yani yanlışlıkla öldürüldüğü Malik'in rivayetinde İbn-i Şihab tarafından belirtilmiştir. Bu sahabinin mensup olduğu Dıbab. Kufe'de bir kalenin ismidir.

 

Ubade (r.a.)'ın hadisinde ismi geçen Haml bin Malik (r.a.)'ın bir karısının diğer karısını öldürdüğü 2641 nolu hadiste de belirtilmişti. Bu kadınlardan birisinin isminin Müleyke. diğerinin Ümmü Gutayf old uğu İbn-i Abbas tarafından belirtilmiştir. Bu ilave İbn-i Abbas'ın Ebu Davud 'un ettiği rivayette mevcuttur.